Corona update 1 april

Beste ouders,

 

Na de persconferentie van gisteravond is duidelijk dat de situatie waarin we ons nu bevinden in ieder geval tot na de meivakantie zal gaan duren. Wat daarna komt horen we dan 21 april.

Dit betekent dat het Onderwijs op afstand nog doorloopt, met alle uitdagingen die daarbij horen voor u, voor de kinderen én ook voor de collega’s.

 

Wij hebben als directie de collega’s vorige week verzocht om in ieder geval minimaal eenmaal per week visueel contact met de kinderen te zoeken.

De meeste collega’s hebben hiervoor Microsoft Teams opgestart, anderen zijn daar nog heel hard mee bezig. Dat hierin in iedere groep verschillen te zien zijn, heeft goeddeels te maken met de vaardigheden op ICT-vlak, die voor iedere leerkracht anders zijn. Ook zijn er verschillende uitdagingen, omdat er voor de kleuters geen Blosseplein-account bestaat en de mailadressen van ouders gebruikt moeten worden. Niet alle ouders beschikken vervolgens weer over de Microsoft Teams app, moeten deze downloaden, dat lukt ook niet altijd even goed. Al met al een stuk lastiger dan “even allemaal in Teams gaan werken”.

De stap naar eventueel onderwijs via Teams zou vervolgens nog weer een grotere stap zijn, waar absoluut nog niet iedere leerkracht klaar voor is.

Hoe lastig ook, voorlopig zullen er dus verschillen bestaan in aanpak van de individuele leerkrachten als het gaat om doorsturen van thuiswerk, instructies, contact hebben met leerlingen over het werk etc.

 

Wij weten dat wij op dit vlak heel veel vragen van u als ouder. Nu deze situatie langer gaat duren, wordt het misschien wel moeilijker om de kinderen aan het werk te krijgen en te houden. Het nieuwtje is er een beetje af en het wordt voor kinderen ook lastiger te overzien hoelang dit gaat duren en wat al dat thuiswerk hen oplevert. We hebben de collega’s gevraagd om ook dit aspect mee te nemen in hun contacten met de kinderen.

Ook niet alle ouders zijn bekend met het werken met videobellen of Microsoft Teams. Wij vragen dus niet alleen iets van u m.b.t. thuiswerk, maar ook op ICT-vlak. Een hele uitdaging, waarbij we allemaal in razend tempo aan het leren zijn. Naast alles wat er toch al verandert.

 

Dat betekent dat we ook om onszelf moeten denken. Zo moet het weekend echt weekend zijn. We hebben die vrije dagen allemaal nodig om weer energie op te doen, u en wij ook. Daarom het verzoek om in het weekend geen contact op te nemen met de collega’s.

Volgende week staat het Paasweekend voor de deur. Vrijdag (Goede Vrijdag) t/m maandag (Tweede Paasdag) zijn we vrij van school. Er komt dan dus geen thuiswerk uw kant op.

 

Tijdens de dagen dat we “gewoon” werken, hebben collega’s met de kinderen momenten afgesproken waarop zij hun vragen (over het thuiswerk) kunnen stellen. Het komt voor dat er een aantal kinderen tegelijk een vraag stelt, dat de thuissituatie van de leerkracht even aandacht vraagt of er iets anders speelt. Daardoor moet er soms even gewacht worden en is er niet direct een antwoord van de leerkracht beschikbaar. Dat wil niet zeggen dat de vraag niet gezien wordt, wel dat u en uw kind even moeten wachten op antwoord.

 

Tussen het omzetten van het schoolwerk naar thuiswerk, het vaardiger worden op ICT-gebied en het antwoord geven op alle vragen door, is het de collega’s gelukt de rapporten te maken. Deze ontvangt uw kind voor Goede Vrijdag 10 april in de bus. Indien het echt noodzakelijk is, kunt u hierover een 10-minutengesprek met de leerkracht voeren. Dit kunt u middels een mail kenbaar maken aan de leerkracht. Dit gesprek betreft uitsluitend het rapport en de vorderingen van uw kind.

 

We zien dat ouders alle zeilen bijzetten om hun kinderen op elk gebied te helpen. We zien ouders die worstelen met het combineren van hun werk met de zorg voor kinderen die thuiszitten. We zien dat kinderen hun contacten met klasgenootjes en vrienden/vriendinnen missen. We zien dat alle maatregelen het moeilijk maken, omdat we boven op elkaars lip zitten en we de gewone situatie en sociale omgang missen.

Dit kan leiden tot spanningen bij u en bij uw kinderen.  

Wat goed is om te weten is dat u heel goed terecht kunt met deze problemen bij de praktijkondersteuner GGZ van de huisarts. Neem hiervoor contact op met uw huisarts.

Ook de GGD staat klaar om u te ondersteunen. Zij willen u graag informeren hoe zij ouders ondersteunen en adviseren. Houd voor actuele informatie de website van de GGD Hollands Noorden in de gaten.

Het opvoedspreekuur blijft ouders ondersteunen en adviseren. Ouders die contact opnemen worden door een opvoedadviseur teruggebeld. Ouders en opvoeders kunnen bellen met GGD Hollands Noorden, Telefoon 088-01 00 550 op werkdagen ma t/m vr van  08.30-16.30 uur.

Mailen kan ook via: positiefopvoeden@ggdhollandsnoorden.nl    

De terugbelmomenten zijn: ochtend (9.00-12.00 uur), middag (14.00-17.00 uur) en avond (19.00-20.30 uur). De invulling van het spreekuur is flexibel; zij kunnen beeldbellen of het gesprek vervolgen op een ander tijdstip om zonder kinderen in de buurt rustig te praten.

Tenslotte zit ook Miranda Landman van de Wering voor u vragen klaar. Zij is vanuit schoolmaatschappelijk werk bereikbaar  voor (opvoed)vragen en een luisterend oor!!

Op haar werkdagen dinsdag woensdag en donderdag tussen 8.00 en 17.00

Op afspraak ook in de avond telefonisch beschikbaar.

Op maandag alleen per mail.  T  088 - 0075 000, M 06 – 33750856, M.Landman@meewering.nl      www.meewering.nl

Tenslotte kunnen ook kinderen hun verhaal kwijt. De Kindertelefoon is hiervoor een prima mogelijkheid. Op de website www.kindertelefoon.nl  vinden ze alle informatie.

 

Het is een lange, uitgebreide update geworden. Het is onze manier om contact met u te kunnen blijven houden. Volgende week kunt u er weer één van ons verwachten.

Dank voor uw geduld, uw medewerking, uw feedback en alle hulp die u aan uw kinderen geeft. Alleen samen kunnen wij dit doen!

 

Blijf gezond, houd afstand en zorg goed voor elkaar.

 

Namens het team,

 

Lia van Roosmalen en Mariosé Huits, directie St. Barbaraschool

coronavirus coronavirus