Update donderdag 23 april

Beste ouders,

 

U heeft het gehoord, de school gaat op 11 mei weer gedeeltelijk open.

Natuurlijk heel fijn, want we hebben de kinderen enorm gemist én ook wel heel spannend. Er liggen nog heel wat vragen op tafel over de invulling, de hygiëne en gezondheid van medewerkers.

 

Op dit ogenblik zijn we als directie druk bezig een draaiboek samen te stellen. Dit stemmen wij af met de oudergeleding van de MR, zodat u als ouders hierin gehoord wordt.

Het betekent in ieder geval dat op 6, 7 en 8 mei de school nog gesloten zal zijn en er ook geen thuisonderwijs is. Wij zijn dan druk bezig met het treffen van alle voorzorgsmaatregelen en overleg met de collega’s. Van hen wordt nu verwacht dat zij het goed lopende systeem dat is opgezet weer volledig omgooien en dat kost tijd en energie.

Om deze “vrije” dagen op te vangen zal de studiedag van 2 juni vervallen (dus dan gewoon naar school). Daarnaast gebruiken we de lesvrije dagen van sportdag en schoolreisje, die niet door kunnen gaan. Ook dit is met de oudergeleding van de MR afgestemd.

 

Een aantal van de zaken die in het draaiboek staan kunnen wij al met u delen:

Algemene basismaatregelen blijven van kracht, in ieder geval t/m 19 mei: blijf zoveel mogelijk thuis, werk zoveel mogelijk thuis, doe alleen boodschappen, 1,5 m afstand, bij klachten blijf je thuis, bij koorts en benauwdheid blijft het gehele gezin thuis, handen wassen, hoesten in elleboog.

De groepen worden gehalveerd en iedere halve groep gaat 2 hele dagen naar school (maandag, donderdag en dinsdag, vrijdag) – u ontvangt morgen bericht over de indeling.

Voor de groepen 8 wordt een uitzondering gemaakt. Zij komen per groep een hele dag naar school, verdeeld over twee lokalen. Dit vanwege het feit dat zij afscheid nemen van hun basisschoolperiode. We kijken nog welke groep op welke dagen naar school gaat en in hoeverre dit te regelen valt met het naar school gaan van alle kinderen binnen één gezin – u ontvangt hierover morgen bericht.

De woensdagen gebruiken de leerkrachten als voorbereiding.

Op de 3 dagen dat de kinderen niet naar school gaan, werken zij thuis aan de verwerking van de leerstof middels huiswerkopdrachten. Hieraan kan eventueel ook op woensdag worden gewerkt. De leerkrachten zijn op deze dagen niet beschikbaar voor vragen. Vragen over het huiswerk wordt op de schooldagen besproken.

We houden rekening met gezinnen, kinderen van één gezin gaan op dezelfde dagen naar school (het is ondoenlijk hierbij rekening te houden met voorkeuren van ouders en bovendien verwachten we dat deze situatie niet al te lang duurt, als de ontwikkelingen goed blijven gaan). Mogelijke uitzondering hierop vormen dus de groepen 8.

Scholen zijn verplicht noodopvang te bieden aan kinderen van ouders die beiden in cruciale beroepen werkzaam zijn op de dagen dat de kinderen niet naar school gaan. Voor de noodopvang geldt dat deze in de huidige vorm in stand blijft tot 11 mei. Het ontlasten van de zorg blijft hierbij een belangrijk doel. Vanaf 11 mei wordt deze noodopvang onder schooltijd overgenomen door school.

De exacte vormgeving van de noodopvang na 11 mei wordt nog verder uitgewerkt en hierover wordt u zo spoedig mogelijk geïnformeerd. Tevens zullen wij nog inventariseren bij de ouders die de afgelopen periode noodopvang nodig hadden in hoeverre zij dit na 11 mei ook nodig hebben.

De voor- en naschoolse opvang volgt de scholen, wat betekent dat ouders met een contract op de schooldagen van de kinderen hiervan gebruik kunnen maken.

U ontvangt van ons nog een aparte mail via Parnassys met hierin de voorzorgsmaatregelen rondom hygiëne en afstand.

Er komen hygiëne-stations voor leerlingen en medewerkers. Ook andere hygiëne-middelen en maatregelen worden genomen.

Kinderen die zelf tot de risicogroep behoren of waarvan (één van de) ouders tot de risicogroep behoren zijn vrijgesteld van fysiek onderwijs. Wij verzoeken deze ouders met ons contact op te nemen, zodat we in onderling overleg kunnen kijken welk onderwijs er wel mogelijk is. Omdat de leerkrachten weer volledig ter beschikking staan van de aanwezige kinderen, zal dit thuisonderwijs er anders uitzien dan in de afgelopen weken.

Ouders hebben geen toegang tot de school.

Eén ouder van een peuter en/of kleuter mag het kind tot aan de buitendeur brengen en dus op het plein. Hierbij is de onderlinge afstand tussen ouders uiteraard 1,5 meter.

Ouders van de kinderen van groep 3 t/m 8 nemen afscheid voor de poort, uiteraard ook daar geldt de 1,5 meter afstand-regel en vragen wij u het halen en brengen door maximaal één ouder te laten gebeuren. Kinderen van hogere groepen komen, indien mogelijk zo veel mogelijk zelfstandig naar school.

Kinderen gaan bij aankomst direct door naar de klas en blijven niet hangen op het plein.

Om het afstand houden te vergemakkelijken worden de breng- en haaltijden verruimd. Hierover ontvangt u nog nader bericht, omdat dit nog uitgewerkt moet worden.

Verjaardagen kunnen weer gevierd worden, maar traktaties zijn nog niet mogelijk! Deze richtlijn is ons van bovenaf opgelegd.

Hoe de gymlessen worden vormgegeven is nog onduidelijk. Hierover zijn de richtlijnen nog niet helder.

 

Momenteel denken we nog na over de instroom van nieuwe kinderen/kleuters. Hierover nemen we half mei een beslissing.

Tot slot zullen wij naar het noodonderwijs kijken. We zijn nu bezig het onderwijs na 11 mei te organiseren. Daarna bekijken we of dit voldoende is voor alle kinderen. Mocht er voor sommige kinderen meer nodig zijn, dan gaan we kijken hoe we dat vervolgens kunnen organiseren.

 

Wij realiseren ons dat we waarschijnlijk nog niet op al uw vragen antwoord hebben gegeven. Vaak omdat wij die antwoorden ook nog niet hebben of dit nog verder moeten uitwerken. Woensdag 6 mei spreken wij alle collega’s weer. Zij genieten nu van een zeer noodzakelijke vakantie.

 

Wij willen u heel hartelijk danken voor alle positieve reacties, die wij de afgelopen tijd hebben ontvangen. Ook uw meedenken hebben we gewaardeerd. En natuurlijk bedanken wij u voor de onderwijszorg die u uw kind(eren) de laatste weken heeft gegeven. Sommige ouders hebben de leerkracht in zichzelf ontdekt, anderen hebben juist gemerkt dat onderwijs echt een vak apart is. Onderwijs geven naast de eigen werkzaamheden zal ook zeker een uitdaging geweest zijn. Door na 11 mei ieder gezin 2 dagen te ontlasten, hopen wij u verlichting te geven.

 

Nu is er tot en met 8 mei even geen thuisonderwijs. Ook voor u en uw kinderen is er vakantie. Gelukkig is het prachtig weer en kunnen de kinderen naar buiten, met de nog geldende beperkingen.

 

Naast deze update ontvangt u vandaag ook een brief van ons College van Bestuur.

We realiseren ons dat dit veel informatie is en soms zelfs dubbelop. En, dit is nu even nodig om u zorgvuldig te informeren.

Ook volgt er nog een brief vanuit de GMR, met een verzoek om u op te geven voor de oudergeleding van de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad van Blosse.

 

In navolging van onze minister-president willen wij zeggen: houd vol!

Alleen samen krijgen we corona onder controle. Blijf de maatregelen in acht houden, want alleen dan is geleidelijke versoepeling mogelijk.

 

Fijne vakantie. Blijf gezond en zorg goed voor elkaar.

 

Met vriendelijke groet,

 

Namens het team,

 

Lia van Roosmalen en Mariosé Huits, directie St. Barbaraschool

coronavirus coronavirus