Regels en maatregelen bij de opstart van school op 11 mei 2020

Vanaf a.s. maandag gaat de school weer gedeeltelijk open. Om ervoor te zorgen dat iedereen veilig naar school kan komen en de kinderen en leerkrachten veilig op school kunnen werken zijn vanaf maandag 11 mei de hieronder staande regels en maatregelen van toepassing. Wij verzoeken u allen om u strikt aan deze regels en maatregelen te houden. Alleen samen kunnen wij ervoor zorgen dat wij weer op een veilige manier vorm kunnen geven aan ons onderwijs! 

 

Halen en brengen   

Hoe gaan we het schoolplein op? 

- Maximaal één ouder/verzorger brengt de kinderen naar school en haalt ze weer op. 

- Ouders van de kinderen van groep 3 t/m 8 mogen niet mee het schoolplein op en nemen afscheid bij de poort. 

- Alleen de ouders van de peuters en kleutergroepen mogen hun kind brengen tot 1,5 m voor de ingang (zone staat aangegeven op de grond/pilaren). 

- De groepen die naar school komen zijn verdeeld over twee dagen en in twee shifts bij brengen en halen. De eerste groep komt van 8.30-14.00 uur naar school. De tweede groep komt van 8.40-14.10 uur naar school. Ouders en leerkrachten ontvangen de indeling van de kinderen. 

- Bij het ophalen mogen alleen de ouders van de peuters en kleuters wachten op het plein. Er zijn wachtplekken/zones gemarkeerd op het schoolplein. Dus let u goed op de bordjes. 

- De oudere kinderen komen zoveel mogelijk ZELF naar school. 

 

Hoe gaan we het schoolgebouw binnen? 

- Ouders komen niet het schoolgebouw binnen. 

- Alle kinderen komen hun klas binnen via de nooddeur, alleen de groepen 3/4, 4 en 8 komen binnen via de garderobe deur. Zij nemen hun jas en tas mee de klas in. Zij hangen hun jas over hun stoel en plaatsen hun tas onder de tafel.  

- De kleutergroepen vormen hierop een uitzondering: De kinderen van de groepen 1/2 A en B komen binnen door de garderobe en hangen daar hun jassen en tassen op. Hun eten en drinken zetten zij in de klas op het aanrecht. De kinderen van de groep 1/2 C komen binnen door de nooddeur. Als de leerkracht het zegt en de garderobe is vrij dan hangen zij hun jassen en tassen in de garderobe op. Hun eten en drinken zetten zij in de klas op het aanrecht.  

- In de week van 11 mei staat er ‘s ochtends vanaf 8.25 uur personeel bij de poorten van het plein om ouders en kinderen te instrueren over het betreden van het schoolplein. De kinderen horen dan ook dat zij hun handen eerst moeten reinigen met handgel bij de hygiënestations. 

- ‘s Middags staat er vanaf 13.55 uur personeel bij de poorten om te checken dat er geen ouders op het schoolplein komen, met uitzondering van de ouders van peuters en kleuters, en iedereen direct het schoolplein verlaat.  

 

Organisatie op school 

Algemeen

- Kinderen gaan twee hele dagen naar school. Er is een indeling gemaakt in halve groepen die op maandag en donderdag naar school gaan, en op dinsdag en vrijdag naar school gaan en in twee shift. Deze indeling heeft u voor de meivakantie via de Fiep app ontvangen en ontvangt u nu opnieuw, zodat u weet op welk moment uw kind(eren) starten en stoppen. 

- Kinderen uit één gezin gaan op dezelfde dagen naar school, om ouders in de gelegenheid te stellen buitenshuis te gaan werken.  

- De kinderen van groep 8 komen om toerbeurt met de hele groep op school. De groep wordt verspreid over de twee lokalen van groep 8, waarbij de tussenwand is opengezet.  

Wat gebeurt er op de dagen op school en wat doen de kinderen thuis? 

- Vanaf 11 mei wordt er geen thuisonderwijs meer gegeven. Op de dagen dat de kinderen niet op school zijn is er huiswerk. 

- De kinderen die ingedeeld staan in de dinsdag/donderdag groep starten dan pas op school. Voor maandag 11 mei is er voor die groep geen huiswerkprogramma. 

- Woensdag is voorbereidingsdag voor de teamleden. Er is dan geen school-/huiswerk c.q. ondersteuning. Dit is voor de kinderen die huiswerk hebben eventueel een afmaakdag.  

- Voor de kleuters wordt er geen huiswerk meegegeven. 

- Op de dagen dat de kinderen naar school komen wordt er aandacht besteed aan de volgende dingen: 

- Kinderen worden geïnformeerd over de hygiënemaatregelen door de leerkrachten.  

- Er wordt aandacht besteed aan de ervaringen van de kinderen in de afgelopen periode. 

- Er wordt gewerkt met de Kanjertraining. 

- Er worden instructies gegeven op diverse vakgebieden. 

- Kinderen krijgen instructies / werk op voor de dag dat ze thuis werken. 

- De gymlessen worden voorlopig alleen buiten gegeven volgens het rooster, zoals dit al het hele jaar van toepassing is. De kinderen kleden zich voor de gymlessen niet om. Wel is het belangrijk om goede gymschoenen mee te geven waar de kinderen buiten op mogen gymmen. Helaas is de vakleerkracht gymnastiek voor de kleuters niet op andere dagen inzetbaar. 

- De kinderen van de groepen 3 t/m 8 verwerken op de twee dagen dat ze niet naar school gaan de stof die zij van de leerkracht hebben opgekregen zelfstandig in de thuissituatie. 

- De ouders/kinderen van de kinderen uit de groepen 3 en 4 die thuis aan het werk zijn en vragen hebben kunnen tot 14.00 uur een mailtje sturen aan de leerkracht. Na 14.00 uur zal de leerkracht die op die dag werkt op passende wijze reageren (b.v. via de mail, of telefonisch ……). 

- De kinderen van de groepen 5 t/m 7 kunnen tussen 14.30 en 15.30 uur bij de leerkracht voor dringende vragen terecht via de groepsapp, via Snappet of via Teams. 

- De kinderen van de groepen 8 stemmen het contact af met de eigen leerkracht. 

- Er wordt een dag-/weekplanning gemaakt waarin duidelijk staat wat op school wordt gedaan en wat de kinderen nog thuis moeten maken. 

- Er zijn geen grote samenkomsten met alle kinderen van de locatie. 

- Er is een nieuw rooster gemaakt voor het buitenspelen. Tussen 10.00 en 11.00 uur spelen de groepen kinderen op vier verschillende momenten buiten. En tussen de middag spelen de kinderen op drie verschillende momenten buiten, zodat de groepen minder groot zijn dan normaal. 

 

Hygiënemaatregelen 

Algemeen 

- Kinderen blijven thuis bij: 

* Hooikoortsklachten en chronische verkoudheid. 

* Neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging tot 38 graden. 

* Een gezinslid verkouden is en koorts heeft. 

24 Uur klachtenvrij = weer naar school. 

- Wanneer leerkrachten bovenstaande klachten constateren bij een kind, dan geven zij dit door aan de directie. De directie belt ouders met de opdracht hun kind op te komen halen. 

- Kinderen moeten vóórdat ze naar school komen, thuis dus, hun handen goed wassen. 

- Voordat de kinderen het gebouw binnen komen reinigen zij hun handen bij de hygiënestations die op vier plekken op het schoolplein staan. Dit doen zij ook bij vertrek. 

- In alle lokalen en overige ruimtes is handreinigingsgel, oppervlaktespray en reinigingsmateriaal voor de tafeltjes/stoeltjes aanwezig. 

- In ieder lokaal zijn tissues, papieren handdoekjes en keukenrol aanwezig. 

- Bij binnenkomst én bij vertrek handen reinigen bij de hygiënestations buiten. 

- In de toiletgroepen wordt één toilet per groep gemarkeerd, zodat de kinderen van één groep één toilet gebruiken. 

- In alle klassen of toiletgroepen hangen wasinstructies voor de handen. 

- Aan het einde van de dag worden alle tafeltjes en stoeltjes en andere oppervlakken die gebruikt zijn door kinderen/leerkrachten gereinigd. Dit doen de kinderen zelf of wordt door de leerkracht zelf gedaan. 

- De toiletblokken worden aan het eind van de dag grondig schoongemaakt door het schoonmaakbedrijf. Ook nemen zij dagelijks deurknoppen, handvatten, kranen etc. mee.  

Inrichting lokalen en overige ruimtes  

- De inrichting van de lokalen is zodanig dat de afstand tussen het onderwijspersoneel en de kinderen ‘zoveel mogelijk’ 1,5 m is.  

- Kinderen onderling hoeven geen 1,5 m afstand in acht te nemen. Wel zullen wij kinderen erop wijzen zoveel mogelijk afstand van elkaar te houden in de klas/in het gebouw. 

- De kinderen hebben (zoveel mogelijk) een vaste plek in de klas. 

- De kinderen blijven in hun eigen lokaal waar mogelijk. 

- Er wordt geen gebruik gemaakt van de werkstraat, met uitzondering van de kleuters. Kleine groepjes kleuters mogen in de werkstraat spelen met spelmateriaal. 

- Groep 8 maakt voor het oefenen van de musical gebruik van de speelzaal met het podium. De kinderen zitten hier zoveel mogelijk op 1,5 m afstand. 

- De looproute naar de speelzaal voor groep 8 is buiten het gebouw om. De kinderen komen via de hoofdingang binnen. 

Materiaalgebruik 

- Kinderen gebruiken zoveel mogelijk hun eigen materiaal. 

- Vóór het gebruik van gezamenlijk materiaal en spelmateriaal etc. wassen de kinderen eerst hun handen.  

- Kinderen gebruiken alleen hun eigen Snappet/laptop.  

- Bij gezamenlijk gebruik van de chromebooks, wordt de chromebook na afloop gereinigd. 

- Kinderen nemen geen speelgoed mee van thuis.  

- Bij de kleuters mogen de kinderen de speelmaterialen gebruiken mits er vooraf en na afloop handen worden gewassen. 

Kleding 

- Ouders wordt gevraagd om de kinderen kleding aan te trekken die zelfstandig aan- en uitgetrokken kan worden en kan worden ’vastgemaakt’ (knopen van broeken, klittenband e.d.). 

Eten en drinken 

- Ouders wordt gevraagd om eten en drinken mee te geven dat gemakkelijk zelf kan worden ’genuttigd’ (geen lastige bekers, maar pakjes ed.; schoongemaakt fruit). 

- De kinderen mogen geen traktaties meenemen. Bij een verjaardag zullen we wel zingen, maar er mag dus niet getrakteerd worden. 

- De kinderen mogen eten niet met elkaar delen. 

 

Communicatie/contacten met ouders en externen 

- Vanaf maandag 11 mei is de school weer gewoon telefonisch te bereiken. 

- Ook kunt u uiteraard leerkrachten en directie benaderen via de mail. 

- Ouders en externen worden niet toegelaten in het gebouw. 

- Een uitzondering hierop vormen externen die de ambulante zorg van kinderen verzorgen. De vaste vakleerkrachten die een contract hebben met de school, invallers en stagiaires. 

- Rondleidingen en zorggesprekken gesprekken mogen alleen buiten schooltijd plaatsvinden en maximaal met 3 personen en inachtneming van de hygiënemaatregelen en de 1,5 m afstand. 

- Oudergesprekken worden zoveel mogelijk digitaal of telefonisch gevoerd. Wanneer fysiek contact gewenst is worden deze gesprekken na schooltijd gevoerd. 

 

Kinderen die behoren tot de risicogroep of waarvan ouders/gezinsleden onder de risicogroep vallen en invulling onderwijs 

- Kinderen die behoren tot een risicogroep kunnen worden vrijgesteld van fysiek onderwijs (beslissing van ouder(s)/ verzorger(s) in overleg met de school).  

- Kinderen van wie gezinsleden tot een risicogroep behoren kunnen worden vrijgesteld van fysiek onderwijs (beslissing van ouder(s)/verzorger(s) in overleg met de school).  

- Wanneer kinderen niet fysiek op school zijn, wordt in overleg met de ouders een alternatief gezocht. Omdat de leerkracht volledig belast is met het verzorgen van les op school, ligt daar de focus op. De vorm van thuisonderwijs voor de kinderen die niet op school zijn, is anders en minder intensief dan de afgelopen weken.  

 

Noodopvang 

Kinderen van ouders die (beiden) werken in een cruciaal beroep kunnen nog gebruik maken van noodopvang. Deze noodopvang wordt vanaf 11 mei georganiseerd door school onder schooltijd op de dagen dat de kinderen niet naar school kunnen. Mocht u hier gebruik van willen maken, stuurt u dan een mailtje aan de directie: info@sintbarbaraschool.nl