• Missie en visie
  • Schoolgids
  • Schooltijden
  • Vakantierooster
  • Extra verlof aanvragen
  • Inschrijven leerlingen
  • Tevredenheidsonderzoek
    • Leerlingonderzoek
    • Ouderonderzoek
  • Onderwijs is méér
    • Kanjer-communicatie
    • Veiligheidsprotocol Kanjertraining
  • Opvang
  • Verkeersgids
  • Leerlingenraad
  • Medezeggenschapsraad
  • Oudervereniging
  • Intern Begeleider
  • Privacy op school
  • Stappenplan afwezigheid leerkracht
  • groep 1-2A
  • groep 1-2B
  • groep 1-2C
  • groep 3A
  • groep 3B
  • groep 4A
  • groep 4-5B
  • groep 5A
  • groep 6A
  • groep 6B
  • groep 7A
  • groep 7B
  • groep 8A
  • groep 8B
  • Laatste bericht
  • Alle berichten
  • Aan-/afmelden nieuwsbrief

Informatie groep 3B

juf Linda Hopman (ma-di-vrij) en juf Jolanka de Boer/Kirsten Ligthart (woe-do)

 

ALGEMEEN 

In deze informatiebrief treft u alle belangrijke informatie voor het komende schooljaar aan. Bewaar deze brief goed. Een heel aantal onderwerpen van algemene aard worden beschreven in de schoolgids. De schoolgids kunt u vinden op de website www.sintbarbaraschool.nl.

 

GROEP 3

Voor de leerlingen van groep 3 is het zeker wennen. Al dat stilzitten en luisteren. Maar tegelijkertijd vinden de meeste kinderen het heel leuk.
Dagelijks staat technisch lezen, spelling, rekenen en schrijven op het programma.
Daarnaast vult de week zich met gym, muziek, kanjertraining en IPC.


Een IPC-unit is een overkoepelend thema waarin alle zaak- en creatieve vakken aan bod komen. De vakken staan bij IPC niet op zichzelf, maar zijn met elkaar verbonden. Ieder IPC thema heeft een vaste structuur en opbouw. Elk thema begint met een zogenaamd Startactiviteit gevolgd door een Kennisoogst, Uitleg van het thema, Leeractiviteiten en Afsluiting. Elk thema wordt op een inspirerende manier geopend. De opening is bedoeld om kinderen betrokken en enthousiast te maken. Dan volgt de ‘kennisoogst’. Welke kennis is al aanwezig bij de kinderen?
Elk thema wordt afgesloten met een Afsluiting. Dit kan in de vorm van presentaties, een kijkmoment voor ouders of een excursie naar bijvoorbeeld een museum of bedrijf.

Groep 3 heeft drie keer per jaar een groepenpresentatie. In de speelzaal mogen de kinderen zich aan andere kinderen van de school presenteren. Elke groep brengt zichzelf in beeld door middel van een dansje, een liedje en/of een toneelstukje.


METHODEN 

In het onderstaande overzicht kunt u zien welke methoden wij gebruiken in groep 3.


Methoden:

Lijn 3: Lezen, taal en spelling.

Rekenrijk: Rekenen.

Klinkers: Schrijven.

Hemel en Aarde: Levensbeschouwing.

Lijn 3: Begrijpend lezen.

IPC: Thematisch werken.

Kanjertraining.

Lijn 3 stelt de letter centraal en leert kinderen écht lezen. En dat gaat verder dan alleen het herkennen van een woordbeeld. Dankzij de wandkaarten en letterfilmpjes raken de kinderen snel vertrouwd met de letters.

Lijn 3 werkt met 3 verschillende instructie- en verwerkingsniveaus. Zo haal je het beste uit ieder kind.

Lijn 3 bestaat uit 12 thema’s van 3 weken.

Rekenrijk is een realistische rekenmethode waarmee kinderen leren rekenen op basis van begrip. Er is volop aandacht voor automatiseren en basisvaardigheden.

Met de schrijfmethode Klinkers werken kinderen van groep 3 toe naar een vlot en duidelijk handschrift. De methode ondersteunt het verbonden schrift.

We volgen de ontwikkeling van uw kind middels toetsen en groeigrafieken. Mocht hieruit blijken dat uw kind moeite heeft met de leerstof, dan zal er extra hulp worden gegeven, binnen of in enkele gevallen buiten de klas. U wordt daar dan over geïnformeerd. Dit is ook het geval wanneer de lesstof voor uw kind juist te eenvoudig blijkt te zijn en er wellicht meer uitdaging geboden moet worden. 

GYM  

Wij gymmen op donderdag en vrijdag. De gymles op donderdag wordt gegeven door de vakleerkracht gym en de gymles op vrijdag door de groepsleerkracht. De leerlingen moeten verplicht gymkleding dragen tijdens de les; t-shirt en broek of turnkleding en schoenen met witte zolen. Het is prettig als de gymkleding en de tas van een naam is voorzien. We geven de gymtassen op vrijdag mee naar huis zodat de gymkleren gewassen kunnen worden. De gymtassen moeten uiteraard op donderdag weer op school zijn (eerder mag/kan ook).

KANJERTRAINING 

Binnen de school en in onze klas staat de Kanjertraining centraal. Door middel van het kanjerverhaal en petten wordt visueel gemaakt welk gedrag wenselijk is en welk gedrag niet. Elke week zijn er Kanjerlessen waarbij we ingaan op het maken van echt fysiek contact met elkaar (masseren, spiegelen, balans), spelletjes, tot aan gesprekken over actuele situaties in de groep. Ruzie, problemen, verdriet wordt altijd via de methodiek van de Kanjertraining besproken.  

BELANGRIJKE DATA   

U vindt de jaarplanning van de Sint Barbaraschool terug in de agenda op onze website. Wanneer er specifieke activiteiten voor groep 3 worden georganiseerd, dan wordt u tijdig geïnformeerd via Fiep. 

SCHOOLGIDS 2020-2021

De Schoolgids 2020-2021 is het basisdocument. In deze gids leest u veel over de achtergronden en organisatie van ons onderwijs. Elk jaar passen wij stukjes van ons onderwijs aan. Voor elk schooljaar passen we deze gids dan ook op onderdelen aan.

 

SCHOOLBIJLAGE

De jaargids 2020-2021 is gevuld met veel praktische informatie. Hierin is een overzicht van alle belangrijke data, praktische informatie en activiteiten opgenomen.

 
EXTRA OEFENEN  

Voor lezen en rekenen kan het fijn zijn, als er thuis extra wordt geoefend. De leerlingen van groep 3 zijn tot januari bezig met het leren van alle letters. Het is dan al mogelijk om wat boekjes te lezen op AVI-startniveau of AVI M3. Om het leesniveau te verbeteren, raden we aan om iedere dag ongeveer 10 minuten te lezen. Welk soort boek (leesboek, stripboek, informatieboek) het is, is niet van belang. Het gaat om het maken van ‘leeskilometers’.
Bij rekenen is het voor groep 3 de bedoeling om aan het eind van het jaar alle optel- en aftreksommen tot en met 10 uit het hoofd te kennen. Dit zijn de splitsingen tot en met 10.
Het zou heel fijn zijn als u samen met uw kind oefent. Het gaat daarbij niet alleen om goede antwoorden, maar zeker ook om tempo. Er zijn diverse websites en apps beschikbaar om te oefenen. Daarnaast is het belangrijk om het klokkijken zowel op school als ook thuis te stimuleren bij uw kind. (hele, halve uren en kwartieren

WEGBRENGEN 

Om 8.25 uur gaat de bel en mogen de kinderen de klas binnen komen. Om 8.30 uur verwachten wij dat iedereen in de klas is. Gelet op de coronamaatregelen is het de bedoeling dat u uw kind bij het hek/poort afzet en dat uw kind zelf naar de klas loopt.

VERJAARDAGEN 

Stem vooraf even met de leerkracht af wanneer uw kind zijn/haar verjaardag viert en gaat trakteren. Gelet op de coronamaatregelen alleen traktaties die zijn voorverpakt. Ouders mogen weer aanwezig zijn bij de viering in de groep.

WIJZIGING GEGEVENS 

Het komt soms voor dat we ouders niet kunnen bereiken, omdat een telefoonnummer is gewijzigd. Wilt u het zo snel mogelijk doorgeven als contactgegevens veranderen?  

SAMEN WERKEN AAN GOED ONDERWIJS 

Goed onderwijs is niet alleen een zaak van de leerkracht op school. Om uw kind zo goed mogelijk te kunnen begeleiden is regelmatig contact tussen leerkracht en ouders van groot belang. U bent dan ook altijd van harte welkom om na schooltijd met ons in gesprek te gaan. Daarnaast hebben wij drie momenten in het schooljaar de 10-minutengesprekken om de resultaten en het rapport van uw kind te bespreken (november, maart en op aanvraag in juni). U ontvangt een uitnodiging van het 10-minutengesprek via de Fiep-app. Daar kunt u zich dan ook inschrijven voor een tijdstip.  

 

 

 

 

Algemene schoolinformatie

De St. Barbaraschool is een katholieke school en kent 14 groepen met hierin op 1 oktober 2020 352 leerlingen. Er zijn 30 medewerkers en dagelijks hebben we te maken met vele ouders, externen en anderen.

Communicatie tussen al deze geledingen verloopt via de Fiep-app, voor directe contacten met ouders van een groep of de school. Deze is bedoeld voor alle berichtjes, uitnodigingen voor gesprekken en uitjes en ziekmeldingen. Hiervoor ontvangt u bij start van de leerling op school een uitnodiging.

Wekelijks is er het Weekbericht, voor schoolberichten en informatie van derden. Hiervoor kunt u zich via de website aanmelden. Daarnaast is het mogelijk om mails te versturen vanuit Parnassys, het leerlingadministratie en volgsysteem. Alleen zaken mbt zorg/ondersteuning van leerlingen.

Voor gesprekken met leerkrachten kan een afspraak gemaakt worden na schooltijd. De directie, Lia van Roosmalen en Mariosé Huits en Intern Begeleider Veronique Glim zijn aan te spreken als de deur naar hun kantoor open staat of na afspraak.

Tenslotte is er de website www.sintbarbaraschool.nl waarop o.a. de beleidstukken, schoolgids en jaargids en veel andere informatie te vinden is.

Ouders zijn vertegenwoordigd in de Medezeggenschapsraad en dragen hun steentje bij via de Ouderraad. Informatie over wie in deze raden zitting hebben is te lezen in de jaargids.

In het kader van de privacy vragen wij ouders een formulier in te vullen hoe wij met foto’s van hun kinderen moeten omgaan. Ieder jaar wordt opnieuw gevraagd of daar nog wijzigingen in zijn. Het privacy-beleid staat vermeld op de website.

Informatie over telefoonnummers, noodnummers, allergieën worden ieder jaar opgevraagd.

 

De St. Barbaraschool werkt met een 5-gelijke-dagen-model. Leerlingen gaan iedere dag van 8.30 tot 14.00 uur naar school. Zij hebben een korte pauze tussen 10.00 en 10.30 uur, waarin zij fruit eten en naar buiten gaan. Tussen 11.45 en 12.45 uur is er een langere pauze, waarin gegeten wordt en de leerlingen een half uur naar buiten gaan. Preciezere informatie is te vinden in de jaargids en op de website.

Voor het onderwijs in de diverse schoolvakken wordt gebruik gemaakt van methoden. In de ochtend ligt de nadruk op Lezen (voor aanvankelijk lezen: Lijn 3 en voor voortgezet lezen Estafette). Taal-spelling wordt gegeven via de methode Taalactief en voor rekenen maken we gebruik van Rekenrijk. De verwerking van deze vakken vindt veelal plaats m.b.v. Snappet, een tablet waarop de kinderen taal, rekenen en spellingoefeningen kunnen maken. Daarnaast is er schrijfonderwijs en begrijpend leesonderwijs.

Het wereldoriënterend onderwijs wordt gegeven in thema’s, vanuit het International Primairy Curriculum (IPC).

Voor muziek en gymnastiek zijn er vakleerkrachten aan de school verbonden.

Meer informatie over deze vakken en methodes en ons onderwijs vindt u in de schoolgids.

De sociaal-emotionele ontwikkeling vindt plaats via de zgn. Kanjertraining. De Kanjertraining bestaat uit een serie lessen met bijbehorende oefeningen om de sfeer in de klas goed te houden en het vertrouwen in elkaar te verbeteren. Met de Kanjertraining leren leerlingen, leerkrachten en ouders zich op een positieve manier te handhaven in sociaal stressvolle omstandigheden. Onder het motto: “wat je meemaakt is interessant, vervelend of naar, maar hoe je ermee omgaat is belangrijker, dat vormt je’’. Alle leerkrachten van de school zijn opgeleid tot het geven van de Kanjerlessen. De driehoek ouders-school-kind is essentieel Het sociaal veiligheidsprotocol, waarin beschreven staat hoe we met elkaar omgaan en wat er dient te gebeuren als dit niet lukt, is te vinden op de website.

Voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben op cognitief of sociaal-emotioneel gebied beschikt de school over een Intern Ondersteuningsteam (2 dagen per week). De Intern Begeleider beslist met de leerkracht welke leerlingen hierin voor een periode van 8 weken extra ondersteuning krijgen. Daarna wordt gekeken of de ondersteuning stopt, verlengt wordt en of er andere ondersteuning nodig is. Informatie over de ondersteuning op school staat beschreven in het SchoolOndersteuningsProfiel, welke terug te vinden is op de website.

Soms hebben leerlingen medicatie nodig tijdens de lestijd. Hiervoor dient iedere jaar opnieuw een formulier te worden ingevuld en dienen leerkrachten geïnstrueerd te worden. Leerkrachten mogen aangeven dat zij deze medicatie niet kunnen of willen toedienen. Ouders blijven ten aller tijden verantwoordelijk voor het medicijngebruik van hun kind. Ook voor tijdelijke medicatie dient een formulier te worden ingevuld.

Informatie over vakanties, studiedagen e.d. is te vinden in de jaargids en op de website. Wilt u buiten deze dagen op vakantie dan is een verlofformulier voorradig bij de directie.

Inloggen

Inloggen met uw account

Wachtwoord vergeten?


E-mailadres
Wachtwoord:

Nieuws

Pedagogische Professionals voor de flexpool (m/v)

Meer

Corona update 20 januari 2021

Meer

Corona-update 13 januari 2021

Meer

Meer nieuws

Agenda

Voorjaarsvakantie

22 februari 2021

Studiedag

10 maart 2021

Goede vrijdag en Pasen

02 april 2021

Alle agendapunten

Agenda

  • 22 februari
  • 10 maart
  • 02 april
  • 26 april

Deel deze pagina

Contact


Sint Barbaraschool
Dorpsstraat 35
1747 HA Tuitjenhorn
tel. 0226-391778
info@sintbarbaraschool.nl

 

Zoeken

De School


  • Missie en Visie
  • De Schoolgids
  • Schooltijden
  • Verkeersgids
  • Onderwijs is meer
  • Inschrijven leerlingen
  • Medezeggenschapsraad
  • Oudervereniging
  • Vakantierooster

Nieuwsbrief


Aanmelden nieuwsbrief

 

Op zoek naar kinderopvang?


Bekijk alle Blosse opvangvormen

Locatie


Aangesloten bij


Blosse

 

Copyright 2021 - Barbaraschool
Inloggen | Ziber Education - Basisschool website | Ziber - Responsive of Adaptive? | SdH Vormgeving - /Team4School - Creatieve professionals