Vakken Rekenen: We werken met de rekenmethode ‘Rekenrijk’. De rekenlessen worden gemaakt op de tablet (Snappet). Na een blok van 10 rekenlessen volgt er een toets. In groep 4 en 5 leren de kinderen nieuwe vaardigheden met rekenen, bijvoorbeeld: Snel optellen en aftrekken tot en met 20, snel tafelsommen maken, deelsommen, plus en min-sommen tot 1000, (groep 4 tot en met 100) tijd; analoge en digitale klok, hoelang iets duurt, meten met een liniaal of centimeter (mm, cm, m, km), wegen kilo, liter, grafieken, rekenen met geld enzovoorts. De tafels blijven steeds terugkomen en zijn belangrijk om te herhalen en te onderhouden, ook thuis.
Taal: We werken met de taalmethode ‘Taal actief’. De taallessen worden gemaakt op de tablet (Snappet). Bij deze methode werken de kinderen de eerste drie weken aan de basislessen van een thema. De vierde week begint met een toets moment. Naar aanleiding van het resultaat van de toets werken de kinderen de rest van de week aan verrijkings- of herhalingsstof. Ieder kind kan hierdoor op eigen niveau werken.
Spelling: We werken met de spellingmethode ‘Taal actief’. Deze methode stelt ons in staat om de kinderen op hun eigen niveau te laten werken. Kinderen die de stof al beheersen gaan na een korte instructie zelfstandig aan het werk. De anderen krijgen verlengde instructie waarna zij de stof verwerken. We doen ook hierbij vier weken over een thema, net als bij taal. Per week zijn er vier spellingslessen. Er worden wekelijks dictees afgenomen, a.d.h.v. dictee wordt er bepaald of de kinderen de rest van de week verrijkingsstof- of herhalingsstof krijgen. In de vierde week is het controledictee en het zinnen dictee.
IPC: Via IPC werken we aan verschillende thema’s het gedurende schooljaar. Bij ieder thema komen er andere vakgebieden aan bod, bijv.: natuur, techniek, geschiedenis, aardrijkskunde of kunst. Bij alle vakken horen doelen waar we in het thema aan werken en die we ook centraal stellen.
Begrijpend lezen: Eén keer in de week werken de groepen 4, 5 en 6 groeps-doorbrekend met de teksten van Nieuwsbegrip (onderwerpen uit de actualiteit). Met vier leerkrachten sterk krijgt ieder kind aanbod op zijn/haar niveau. De andere les, in de week, van begrijpend lezen krijgen de kinderen een thematekst waar ze mee aan het werk gaan. In elke les staat een bepaalde strategie centraal, dat is dan ook het doel van de les.
Verkeer: Wij werken 1 keer per week met de methode; “Op voeten en fietsen” van veilig verkeer Nederland
Spreekbeurten: Er worden ook spreekbeurten gehouden (één keer in het schooljaar). Aan de hand van bepaalde criteria beoordelen wij de spreekbeurt. De kinderen weten van tevoren waar hun spreekbeurt allemaal aan moet voldoen. De hogerstaande doelen hierbij zijn: leren plannen, voorbereiden en presenteren voor een groep.
Kanjertraining: Een keer per week krijgen de kinderen kanjertraining. Dit is een training voor het sociaal emotionele aspect. De kinderen leren hoe ze met elkaar omgaan. Kanjertraining is gericht op vertrouwen, rust, wederzijds respect, sociale redzaamheid, ouderbetrokkenheid, burgerschap, gezond gedrag en duurzaamheid.
Muziek: Het eerste half jaar hebben de kinderen op vrijdag een half uur muziekles van juf Renée. Dit wordt gegeven a.d.h.v. de methode 123zing.
Gym: De kinderen hebben op donderdag gym van de vakleerkracht (Toestellen) en op vrijdag gym van de eigen leerkracht (spel).
Zelfstandig werken
De kinderen krijgen meer vakken en moeten hun werktempo verhogen.
Hulp vragen kan door de stip met rood/groene vlak op tafel te leggen. De groene kant ligt op tafel. Hebben de kinderen een vraag, dan draaien ze de stip op rood. De leerkracht loopt rondes door de klas en helpt bij een vraag.
Individuele aandacht: niet ieder kind heeft evenveel instructie of hulp nodig. Voor kinderen die iets meer tijd en aandacht van de leerkracht nodig hebben, wordt de instructietafel gebruikt. Als de leerkracht instructie geeft aan een kleine groep, dan is deze niet aanspreekbaar voor de anderen kinderen. De kinderen mogen elkaar helpen met een fluisterstem.
Contact met de ouders vinden wij belangrijk. Als u verder nog vragen heeft, dan kunt u altijd na schooltijd een afspraak met één van ons maken. We zien uit naar een gezellig en leerzaam schooljaar!